Onzekerheid op het werk is een veel voorkomend probleem in Nederland, zelfs onder de meest ervaren professionals komt onzekerheid regelmatig voor. Het is normaal om je soms onzeker te voelen over je vaardigheden, beslissingen of je positie binnen een organisatie. Echter is het van belang dat de onzekerheid niet de overhand krijgt over jouw werkprestaties en werkgeluk.
In dit artikel beschrijf ik hoe onzekerheid op het werk ontstaat, wat de veelvoorkomende oorzaken van onzekerheid zijn, en hoe counseling psychologie kan helpen om jouw onzekere gevoelens om te zetten in zelfverzekerdheid en kracht. Ook lees je vijf praktische tips om je onzekerheid op de werkvloer aan te pakken.
Hoe uit onzekerheid zich op de werkvloer?
Zoals je in de inleiding van dit artikel al hebt kunnen lezen, komt werkgerelateerde onzekerheid bij vrijwel iedereen voor. Echter kan de onzekerheid zich per persoon op een andere manier of in een andere mate uiten. Voel jij je weleens onzeker op je werk? Dan zal je onderstaande punten wellicht herkennen.
- Aarzeling bij het nemen van beslissingen: Je twijfelt constant aan je keuzes en stelt belangrijke beslissingen uit. Je bedenkt onzinnige redenen om aan anderen te verantwoorden dat de beslissing nog niet genomen kan worden.
- Overmatig perfectionisme: Je bent bang om fouten te maken, wat leidt tot stilstand of het eindeloos herzien van werk. Dit kan ook een lichte vorm van faalangst zijn. Fouten maken hoort erbij en kan juist een ideaal moment zijn om te leren en jezelf te ontwikkelen.
- Moeite met het uiten van meningen: Je houdt je ideeën voor jezelf uit angst voor afwijzing of kritiek. Vooral tijdens bijeenkomsten, vergaderingen of tijdens de pauze houd je je liever op de achtergrond, hoewel je wel een sterke mening hebt over specifieke onderwerpen.
- Constant zoeken naar bevestiging: Je hebt regelmatig bevestiging van anderen nodig om je eigen prestaties te valideren. Natuurlijk zal je dit tijdens nieuwe taken in het begin doen, echter is het belangrijk om na een enkele keer vertrouwen te hebben in je eigen kracht.
- Angst voor nieuwe taken: Nieuwe verantwoordelijkheden zie je als een bedreiging, niet als een kans om te groeien. Het is logisch dat nieuwe verantwoordelijkheden spannend kunnen zijn, maar probeer dit als kans aan te grijpen.
Hoe ontstaat onzekerheid op het werk?
Onzekerheid op het werk kan ontstaan door een verscheidenheid aan factoren die vaak met elkaar te maken hebben en elkaar beïnvloeden. Deze factoren kunnen zowel persoonlijk als professioneel van aard zijn.
Hoge verwachtingen en prestatiedruk
In veel bedrijven heerst een cultuur van hoge verwachtingen, waarbij werknemers voortdurend onder druk staan om te presteren. Dit kan leiden tot angst om te falen of het gevoel te hebben niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen, vooral als deze verwachtingen niet duidelijk gecommuniceerd zijn of onrealistisch hoog lijken.
Gebrek aan feedback
Onzekerheid op het werk kan ook ontstaan door een gebrek aan feedback. Als werknemers niet regelmatig constructieve feedback ontvangen, kunnen ze onzeker worden over hun prestaties en twijfelen of ze hun werkzaamheden correct uitvoeren. Hetzelfde geldt voor inconsistentie in feedback, wat kan leiden tot verwarring over verwachtingen en prestatienormen.
Onvoldoende vaardigheden of training
Wanneer werknemers het gevoel hebben dat ze niet de juiste opleiding of training hebben gekregen voor hun functie, of wanneer nieuwe technologieën en processen worden geïntroduceerd zonder adequate ondersteuning, kan dat leiden tot gevoelens van incompetentie en onzekerheid.
Imposter syndroom
Het imposter syndroom is een psychologisch fenomeen waarbij mensen twijfelen aan hun prestaties en een constante angst hebben om ontmaskerd te worden als een “fraude”. Dit kan voorkomen bij zowel zeer succesvolle als bij beginnende werknemers die moeite hebben om hun eigen succes toe te schrijven aan hun competenties.
Persoonlijke onzekerheden
Persoonlijke onzekerheden of problemen in het privéleven kunnen ook doorslaan in professioneel zelfvertrouwen. Werknemers die kampen met zelfbeeld problemen, stress of andere persoonlijke uitdagingen kunnen dit meenemen naar hun werk, wat hun prestaties en zekerheid op het werk beïnvloedt.
Veranderingen en onzekerheid in de werkomgeving
Grote veranderingen zoals reorganisaties, fusies, of veranderingen in management kunnen onzekerheid creëren over de toekomstige rol van werknemers, baanzekerheid en de richting van het bedrijf. Dit kan angst en stress veroorzaken, wat de onzekerheid op het werk verhoogt.
Relationele dynamieken
Interpersoonlijke conflicten of een niet-ondersteunende werkcultuur kunnen eveneens bijdragen aan gevoelens van onzekerheid. Moeilijke relaties met collega’s of leidinggevenden kunnen werknemers het gevoel geven geïsoleerd of ondergewaardeerd te zijn.
Counseling helpt onzekerheid om te zetten in kracht
Counseling biedt professionele ondersteuning voor mensen die worstelen met onzekerheid op het werk, door hen te helpen de onderliggende oorzaken van onzekere gevoelens te identificeren. Een belangrijk onderdeel van het counseling proces is het ontwikkelen van effectieve strategieën om stress en angst te beheersen, zoals mindfulness en tijdmanagement. Dit helpt werknemers om met druk om te gaan en hun dagelijkse werkzaamheden efficiënter uit te voeren.
Daarnaast werken we met counseling psychologie aan het versterken van zelfvertrouwen. Door successen te erkennen en positieve feedback te verwerken, bouw je aan een positiever zelfbeeld. Dit wordt verder ondersteund door training in communicatievaardigheden, waardoor werknemers leren om hun ideeën en zorgen effectiever te uiten. Dit draagt bij aan betere interacties en relaties op het werk, wat belangrijk is voor een gezonde werkomgeving.
Counseling psychologie pakt ook specifieke problemen aan zoals bijvoorbeeld het impostersyndroom, waarbij werknemers zich onterecht onbekwaam voelen. Door dit aan te pakken, kunnen werknemers hun werkelijke vaardigheden en prestaties beter waarderen, wat hun algemene zekerheid en tevredenheid in hun rol verbetert. Bovendien helpt counseling bij het bevorderen van professionele groei door werknemers te begeleiden bij het stellen van haalbare carrièredoelen en het ontwikkelen van plannen om deze te bereiken.
5 Tips om onzekerheid om te zetten in kracht en zekerheid
- Focus op je successen: Houd een lijst bij van je prestaties en positieve feedback die je hebt ontvangen om je zelfbeeld te versterken.
- Stel realistische doelen: Breek uitgebreide taken op in beheersbare stappen en waardeer de kleine stappen om je vertrouwen op te bouwen.
- Vraag actief om feedback: Regelmatige feedback kan je helpen te groeien en te verbeteren, en vermindert onzekerheid over je prestaties. Praat ook over je onzekerheden op het werk.
- Ontwikkel nieuwe vaardigheden: Investeer in professionele ontwikkeling om je competenties te versterken en je meer zelfverzekerd te voelen in je rol. Indien je werkgever dit niet biedt, onderzoek dan ook zelf de mogelijkheden.
- Pas genoeg zelfcompassie toe: Wees net zo vriendelijk en begripvol tegen jezelf als je zou zijn tegen een vriend die onzeker overkomt..
Ben jij klaar om jouw onzekerheid te overwinnen?
Onzekerheid op het werk erkennen en omzetten in kracht kan een lastige opgave zijn. Je hebt geen idee waar het vandaan komt en telkens als je denk dat je de onzekerheid kwijt bent, ontstaat er weer een nieuwe situatie met onzekerheid.
Ik, Anissa van Imenza Support, help je graag met het zoeken naar de oorzaken van jouw onzekerheid op het werk. Laten we vrijblijvend kennismaken en jouw problemen bespreken?
Wil je meer informatie over hoe je jouw zelfvertrouwen boost?
Download onze e-book met unieke tips om te werken aan jouw zelfvertrouwen.