...

Faalangst bij volwassenen – Symptomen + tips

faalangst bij volwassenen

Faalangst is een gevoelig onderwerp dat vaak wordt geassocieerd met kinderen en tieners, vooral in een academische setting. Echter, wat minder vaak erkend wordt, is dat faalangst ook een serieuze impact kan hebben op volwassenen. Faalangst bij volwassenen komt vaak voor in zowel professionele/zakelijke als persoonlijke omgevingen. Met counseling psychologie kunnen volwassenen geholpen worden om hun faalangst te overwinnen.

 

In dit artikel beschrijf ik de nuances van faalangst bij volwassenen, bied ik inzicht in herkennende kenmerken en symptomen, en omschrijf ik effectieve strategieën voor het beheersen en overwinnen van deze angst, inclusief de rol van counseling psychologie bij Imenza Support.

Wat is faalangst eigenlijk?

Faalangst is een intense angst om tekort te schieten of te falen, zelfs voordat er een poging tot de gewenste prestatie is ondernomen. Het is een psychologische barrière die mensen ervan weerhoudt om hun volledige capaciteit te benutten en het potentieel te bereiken. Faalangst gaat vaak samen met negatieve zelfpraat en een gebrek aan zelfvertrouwen. Bij volwassenen kan faalangst zich uiten  in diverse aspecten van het leven, waaronder op het werk, in relaties, tijdens het leren van nieuwe vaardigheden, of zelfs bij alledaagse taken zoals schoonmaken, autorijden en sport.

Hoe we faalangst bij volwassenen kunnen herkennen

Volwassenen met faalangst kunnen diverse symptomen ervaren die lastig te onderdrukken zijn. Vaak weten mensen niet dat ze faalangst hebben. Onderstaande kenmerken kunnen tekenen zijn van faalangst bij volwassenen. Wanneer je één of meerdere van deze kenmerken zelf ervaart, hoeft dat niet direct te betekenen dat je last hebt van faalangst, maar je vertoont wel de kenmerken ervan.

 

  • Overmatige zelfkritiek en perfectionisme dat zich uit in een negatief zelfbeeld.
  • Je stelt herhaaldelijk dezelfde taken zoveel mogelijk uit door de angst om te falen/mislukken.
  • Fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten, of misselijkheid bij de gedachte aan presteren.
  • Vermijdingsgedrag om situaties waarin gefaald kan worden te ontlopen of op alternatieve methoden gedeeltelijk uit te voeren.
  • Een continue gevoel van onzekerheid. Dit kan ook een continue gevoel zijn bij specifieke activiteiten of taken.
  • Je komt moeilijk in slaap de nacht voordat je iets moet doen waar je tegenop ziet.
  • Complimenten kan je moeilijk aanvaarden nadat je iets hebt gedaan waar je tegenop zag. 

Situaties waarin faalangst zich voor kan doen

Faalangst bij volwassenen kan zich voordoen in verschillende situaties. In principe kan faalangst zich altijd voordoen, echter merken we dat in specifieke situaties faalangst vaker voorkomt en dat mensen hier extra last van ervaren gedurende deze situatie.

 

  • Op het werk: bij het aannemen van nieuwe projecten, spreken in het openbaar, of tijdens evaluaties. Wanneer je net begint met een nieuwe baan kan je zelfs faalangst ervaren tijdens alledaagse werkzaamheden. Echter zal de faalangst zich vooral opdoen tijdens specifieke situaties op het werk waarbij meerdere mensen betrokken zijn. 
  • In persoonlijke relaties: ook bij het aangaan van nieuwe relaties of het uiten van persoonlijke behoeften en wensen kan faalangst een lastige rol spelen. Angst om een relatie te laten falen kan zich ook uiten in bindingsangst. 
  • Bij het leren van nieuwe vaardigheden: denk hierbij aan het leren van een nieuwe taal, sport, of muziekinstrument. Deze situatie doet zich ook veel voor bij kinderen waarbij faalangst vaker voorkomt dan bij volwassenen. Kinderen die voornamelijk op school last hebben ervaren van faalangst bij het leren van nieuwe vaardigheden, kunnen ook later last van faalangst blijven houden wanneer zij volwassen zijn. 
  • Tijdens alledaagse activiteiten: wanneer je dagelijks last ervaart van faalangst, kan dit zeer vervelend worden. De angst om te falen beïnvloedt dan zelfs de meest simpele taken in het dagelijks leven. Deze situatie komt eigenlijk alleen voor wanneer je een erge vorm van faalangst ervaart.

Wat is counseling psychologie?

Counseling psychologie is een specialisatie binnen de psychologie dat zich richt op het bevorderen van persoonlijke en interpersoonlijke functies over de levensloop. Het richt zich op emotionele, sociale, beroepsmatige, educatieve, gezondheid gerelateerde, ontwikkelings- en organisatorische zorgen. Als counseling psycholoog werk ik met Imenza support met cliënten aan een scala van psychosociale problemen, waaronder het overwinnen van faalangst. Mijn specialiteit is een empathische, niet-oordelende en oplossingsgerichte aanpak.

Imenza Support

Probeer jouw faalangst te overwinnen of te onderdrukken

Om effectief om te gaan met faalangst, is het belangrijk om eerst de angst te herkennen en te accepteren. Dit proces begint met het bewust worden van je gevoelens en deze te accepteren, een belangrijke stap die vaak wordt overgeslagen. Vervolgens kan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld een krachtig hulpmiddel zijn. Door negatieve gedachten te vervangen met positieve gedachten, kun je jezelf herinneren aan je successen en kwaliteiten, wat helpt om je zelfbeeld en zelfvertrouwen te verbeteren. 

 

Het stellen van realistische doelen is ook cruciaal. Begin klein en stel haalbare doelen die je helpen om je zelfvertrouwen stap voor stap op te bouwen, waardoor de angst om te falen minder wordt.

 

Een groei mindset ontwikkelen is een andere effectieve strategie. Het is belangrijk om fouten te zien als leermomenten in plaats van als mislukkingen. Dit perspectief helpt je om elke ervaring te waarderen als een stap dichter bij succes, zelfs als dingen niet gaan zoals gepland. Daarnaast kunnen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga enorm helpen bij het verminderen van stress en angst. Deze technieken bieden een manier om je geest tot rust te brengen en je concentratie te verhogen, waardoor je beter voorbereid bent op uitdagingen.

Laat counseling psychologie jou helpen om faalangst te overwinnen

Counseling psychologie biedt een veilige en ondersteunende omgeving om dieper in te gaan op het ontstaan van jouw faalangst. In een persoonlijke setting bespreken we jouw faalangst en onderzoeken we waar de angst vandaan komt. Stap voor stap gaan we samen aan de slag om jouw faalangst te overwinnen. Imenza Support is gespecialiseerd in het helpen van volwassenen bij het overwinnen van faalangst.

 

  • Persoonlijke counseling: een-op-een sessies die inzicht bieden in individuele triggers van faalangst. We gaan in gesprek over jouw leven en hoe we 
  • Cognitieve gedragstherapie: dit is een effectieve behandelmethode die helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen en gedragingen die faalangst veroorzaken.
  • Ontwikkeling van zelfcompassie: het is belangrijk om te leren omgaan met jezelf en vriendelijkheid en begrip te omarmen. Zelfkritiek moet een onderdeel worden om jezelf te ontwikkelen maar mag nooit jouw faalangst beïnvloeden.
  • Stressmanagement: het is belangrijk om technieken aan te leren om beter met stress om te gaan. Dit zal een directe invloed hebben op het verminderen van jouw faalangst.

Ben jij klaar om jouw faalangst te overwinnen?

faalangst overwinnen kan een lastige opgave zijn. Je hebt geen idee waar het vandaan komt en telkens als je met volle kracht het angstgevoel tegen wil gaan, lukt het maar niet om je over de angst heen te zetten. Dit is een logische ontwikkeling wanneer je het probleem niet vanuit de oorzaak behandelt.

 

Ik, Anissa van Imenza Support, help je graag met het zoeken naar de oorzaken van jouw faalangst. Laten we vrijblijvend kennismaken en jouw problemen bespreken?

 

Wil je meer informatie over de oorzaak van angsten?

Download onze e-book over angst en ontdek wat angst echt is en hoe angsten kunnen ontstaan.

E-book -> Tips voor minder angst

Deel het met anderen

Andere blogartikelen:

Bindingsangst overwinnen
Bindingsangst is een complexe emotionele barrière die nieuwe relaties en persoonlijke groei kan hinderen. Mensen die last ervaren van bindingsangst....
werk en prive balans
Het vinden van een gezonde balans tussen werk en privéleven is hierdoor steeds meer een uitdaging geworden. Een gezonde werk....
Psychosociale problemen voorbeelden
Misschien herken je het wel: die constante druk om te presteren, het gevoel van eenzaamheid ondanks een online wereld vol....
Er zijn geen resultaten meer..

E-book -> Tips voor minder angst

Door je aan te melden blijf je ook op de hoogte van andere waardevolle tips.

Bel mij terug

E-book -> Tips voor minder zelfkritiek

Door je aan te melden blijf je ook op de hoogte van andere waardevolle tips.

E-book -> Tips voor minder negatieve gedachten en gedragspatronen

Door je aan te melden blijf je ook op de hoogte van andere waardevolle tips.

E-book -> Tips voor minder stress

Door je aan te melden blijf je ook op de hoogte van andere waardevolle tips.

E-book -> Tips voor meer zelfcompassie

Door je aan te melden blijf je ook op de hoogte van andere waardevolle tips.

E-book -> Tips voor meer zelfvertrouwen

Door je aan te melden blijf je ook op de hoogte van andere waardevolle tips.

E-book -> Tips voor minder depressie

Door je aan te melden blijf je ook op de hoogte van andere waardevolle tips.

Ontvang tips en waardevolle informatie over jouw hulpvragen.

Door je aan te melden blijf je regelmatig op de hoogte van waardevolle tips, deel ik nieuwe inzichten en deel ik persoonlijke verhalen waarmee jij inspiratie kunt opdoen met jouw hulpvragen.

Ontvang tips en waardevolle informatie over jouw hulpvragen.

Door je aan te melden blijf je regelmatig op de hoogte van waardevolle tips, deel ik nieuwe inzichten en deel ik persoonlijke verhalen waarmee jij inspiratie kunt opdoen met jouw hulpvragen.

Bedankt

Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!